Wij zijn dag en nacht bereikbaar

Hoe kleed je een dierbare voor de uitvaart?

Het overlijden van een dierbare kan veel vragen oproepen, vooral als je niet precies weet wat hun laatste wensen waren. Een vraag die veel families misschien nog niet hebben overwogen, is wat de overledene zou willen dragen.

Of je nu een dierbare kleedt voor het rouwcentrum, waar vrienden en familie hen kunnen bezoeken voor de uitvaart, of simpelweg om ervoor te zorgen dat ze goed gekleed zijn voor hun laatste reis. Er zijn verschillende punten om rekening mee te houden.

Linda van Altena, uitvaartspecialist bij Noach Uitvaartzorg, legt de keuzes uit die je hebt bij het kleden van een geliefde voor hun uitvaart.

Wie is verantwoordelijk voor het aankleden van je dierbare?

Normaal gesproken ligt deze verantwoordelijkheid bij een medewerker van de uitvaartdienst of een balsemer. “Sommige families willen betrokken zijn bij dit deel van het proces, dus we vragen naar hun verwachtingen en in hoeverre ze betrokken willen zijn,” zegt Linda. Dit kan variëren van het helpen aankleden van de persoon tot de laatste hand leggen, zoals het dichtknopen van een shirt of het omdoen van sieraden.

In sommige gevallen is het misschien niet gepast voor een familielid om te helpen – bijvoorbeeld als iemand is overleden aan Covid-19. Als er een autopsie heeft plaatsgevonden of als er sprake was van een verkeersongeval, kan dit voor de familie te verontrustend zijn.

Hoe kies je de juiste kleding?

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor hun eigen kleding, wat ze doorgaans droegen. Linda zegt: “Uitvaarten zijn veel persoonlijker geworden, en kleding speelt hierbij een grote rol.” Maar als je geliefde al geen outfit heeft gekozen, wat moet je dan kiezen?

“Ik vraag families wat hun geliefde in het dagelijks leven droeg of waarin ze zich het comfortabelst voelden” zegt Linda. “Of ze willen misschien dat ze in hun mooiste jurk of favoriete pak zijn.” Als er autopsie heeft plaatsgevonden, kan dit zichtbare tekenen achterlaten, Linda adviseert in dat soort gevallen kleding met een hoge nek te kiezen of accessoires zoals een sjaal te gebruiken om deze te verbergen.

Wat als de overledene transgender of non-binair was?

Het is belangrijk om te respecteren hoe je geliefde zich tijdens hun leven kleedde. Als ze LGBTQ+ waren, is dit nog belangrijker, aangezien sommigen zich zorgen kunnen maken dat ze in de verkeerde kleding voor hun geslacht worden gekleed, of kleding waarin ze zich ongemakkelijk voelen.

Als de overledene die LGBTQ+ was geen specifieke instructies heeft achtergelaten, vraag dan hun naaste vrienden wat ze graag droegen. Iedereen heeft het recht om in hun favoriete kleding voor hun eigen uitvaart gekleed te zijn.

Religieuze overwegingen

Sommige religies hebben specifieke richtlijnen voor het kleden van de overledene. Bijvoorbeeld, moslims worden typisch gewassen en gekleed in een lijkwade, terwijl hindoes bepaalde rituelen volgen die onder meer het scheren van het hoofd omvatten, en gekleed worden in schone kleding en omwikkeld in een lijkwade.

Linda zegt: “De meeste families weten wat hun religie vereist, dus het uitvaartpersoneel zal een stap terug doen en een meer ondersteunende rol hebben.” Sommige uitvaartcentra hebben wasruimtes voor rituele wassingen, dus vertel je uitvaartverzorger als dit iets is wat je nodig hebt.

Is er geschikte kleding voorhanden?

Dit is echt een kwestie van persoonlijke smaak – je kunt zelfs worden begraven in een clownspak. Maar als een outfit aanstoot kan geven of veel mensen kan verstoren, is het beter om deze te vermijden. Rachel zegt: “We oordelen nooit over iemands kledingkeuze, maar als iets echt aanstootgevend is, zullen we dit bespreken met de familie. Er is een balans tussen het volgen van de instructies van een cliënt en het behouden van waardigheid voor de overledene.”

Maakt begraven of cremeren een verschil bij de kledingkeuze?

Er zijn enkele factoren waar je rekening mee moet houden. Voor crematie mag je geliefde geen horloge of iets anders met batterijen dragen, zoals gehoorapparaten. Voorwerpen van glas, inclusief brillen, moeten worden verwijderd, net als schoenen.

“Omdat de zolen van rubber zijn, beïnvloedt dit de emissies tijdens de crematie,” zegt Linda. “Je geliefde kan schoenen dragen in het rouwcentrum, maar ze moeten worden verwijderd voor de crematie.”

Voor traditionele begrafenissen zijn er geen specifieke zorgen met kleding. Maar voor groene begrafenissen zijn er enkele beperkingen.

“Je geliefde moet gekleed zijn in kleding gemaakt van natuurlijke vezels, zoals katoen of wol, omdat deze gemakkelijker biologisch afbreekbaar zijn,” zegt Linda. “Sommige begraafplaatsen vereisen een katoenen lijkwade, dus controleer eventuele richtlijnen voor de uitvaart.” Schoenen en laarzen zijn niet toegestaan omdat ze schadelijke materialen kunnen bevatten.

Wat je ook beslist om te dragen voor je uitvaart, of welke kleding je ook kiest voor een geliefde, het is volledig persoonlijk. Maar het moet een outfit zijn waar je blij mee bent – en waarvan je blij bent dat iedereen zich jou zo herinnert.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *