Wij zijn dag en nacht bereikbaar

Voor jezelf zorgen gedurende het rouwproces

Rouwen kent geen vaste regels; iedereen gaat anders om met het verlies van een dierbare. Ongeacht hoe je je voelt, is het cruciaal om goed voor jezelf te blijven zorgen.

Na het overlijden van een naaste lijkt het misschien alsof je nooit meer de oude zult worden. Toch kan zelfzorg tijdens een rouwperiode helpen bij het genezingsproces en de aanpassing aan het leven na een verlies.

Wees lief voor jezelf

Rouw kan uitputtend zijn. Je hebt misschien niet dezelfde energie als voorheen en vindt het moeilijker om je te concentreren. Leg jezelf niet de druk op om te presteren zoals je gewend was. Het kan handig zijn om een to-do-lijst te maken met beheersbare taken die je dagelijks kunt uitvoeren. Wees lief voor jezelf – het kan tijd kosten om je aan te passen aan een nieuwe manier van leven.

Maak gezonde keuzes

Na een overlijden kan het gemakkelijk zijn jezelf te verwaarlozen, maar het is erg belangrijk om praktische zaken zoals eten, slapen en een beetje beweging niet te vergeten. Gezond eten kan helpen bij de dagelijkse functies, en zelfs matige beweging kan slaapproblemen verbeteren.

Doe dingen die je leuk vindt

Kleine dingen doen die je leuk vindt, kan goed zijn voor je emotionele welzijn. Het kunnen simpele dingen zijn zoals koffie drinken met een vriend, wandelen of een boek lezen. Het is prima om vreugde te ervaren, want momenten van geluk zijn een goede afleiding van het verdriet.

Verwen jezelf

Of het nu gaat om je haar laten knippen, een ontspannende massage, naar muziek luisteren of zelfs een lang bad nemen – zorg ervoor dat je jezelf trakteert op een beetje verwennerij.

Uit je gevoelens

Een goede manier om je verdriet te verwerken, is erover praten. Je verdriet bespreken met naaste familieleden en vrienden, kan helpen bij het omgaan ermee en houdt je ook verbonden met anderen. Als je het ongemakkelijk vindt om over je verdriet te praten, probeer dan je gedachten op te schrijven in een dagboek, omdat dat ook kan helpen bij het verwerken van sommige van je emoties.

Vraag om hulp

Er is geen goede of foute manier om te rouwen. Het is prima om alleen te willen zijn of geen bezoekers te willen. Het is ook prima om om hulp te vragen. ‘Wanneer iemand vastloopt, kunnen ze zonder het te weten essentiële sociale steun wegduwen,’ zegt Erwin Livestro, directeur bij Noach Uitvaartzorg, ‘maar dat contact is zo belangrijk.’ Wees zo eerlijk mogelijk tegen de mensen die je vertrouwt. Het kan moeilijk zijn om ‘nee’ te zeggen, maar wees niet bang om mensen te vertellen wat je nodig hebt.

Rouw tijdens feestdagen

Feestdagen zoals verjaardagen, Kerstmis of jubilea kunnen pijnlijk zijn, vooral de eerste keer nadat je een verlies hebt ervaren. Iets wat kan helpen bij speciale gelegenheden is het creëren van nieuwe tradities en herinneringen die zich richten op het herdenken van je geliefde. Praat met je familie en deel ideeën samen – het kan gaan om een kaars aansteken op bepaalde momenten, een boom planten of doneren aan een zaak waar zij om gaven.

Hoe anderen je behandelen

Je kunt verrast zijn door hoe sommige mensen zich gedragen na een overlijden. Veel mensen vinden het moeilijk om te weten wat ze moeten zeggen of doen wanneer iemand rouwt. Sommigen voelen zich misschien niet op hun gemak om contact op te nemen, terwijl anderen de beste bedoelingen hebben, maar misschien iets clichés zeggen of wat ongevoelig overkomt.

Rouw is tijdloos

Rouw heeft geen tijdlijn, dus voel je nooit alsof je ‘over’ je verlies heen zou moeten zijn. Erwin zegt dat we onszelf tijd en ruimte moeten geven met rouw: ‘Bij Noach Uitvaartzorg praten we over rouw als iets tijdloos, omdat het niet gaat om het doormaken van een bepaalde reeks ervaringen of het volgen van een specifiek tijdschema – zo werkt het niet. Er zijn te veel variabelen, en er zullen dingen gebeuren die ons herinneren aan de persoon die is overleden, wat een reeks emoties naar voren zal brengen.’

Zoek de ondersteuning die je nodig hebt

Onthoud, als je het moeilijk vindt om je verdriet te beheren, je bent niet alleen. Er is veel verschillende rouwondersteuning beschikbaar – voor individuen of groepen, virtueel of persoonlijk. Praat met specialisten bij Noach Uitvaartzorg voor meer informatie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *