Wij zijn dag en nacht bereikbaar

Wat te zeggen tegen iemand die rouwt

Het vinden van de juiste woorden wanneer iemand die je kent rouwt, kan ontzettend moeilijk zijn. uitvaartspecialist Linda van Altena deelt haar inzichten over wat we wel en niet zouden moeten zeggen in dergelijke situaties.

De dood blijft het laatste grote taboe en de daaruit voortvloeiende rouw wordt diep onbegrepen. We lijken open te staan voor het delen van onze diepste kwetsbaarheden of praten over seks of onze mislukkingen, maar over de dood heerst stilte. Het is voor velen te beangstigend, zelfs vreemd, om de juiste woorden te vinden om het uit te drukken.

Deze stilte kan leiden tot onwetendheid, wat betekent dat we vaak niet weten hoe we moeten reageren op de rouw van anderen, laat staan op die van onszelf.

We geven de voorkeur aan rouwenden die hun verdriet niet tonen, en we zeggen hoe “geweldig” ze zijn als ze “zo sterk” zijn. Maar de realiteit is dat iedereen uiteindelijk komt te overlijden en dat rouw pijn doet.

Ondanks de taal die we gebruiken om de dood te ontkennen: “overgegaan”, “verloren”, “naar een betere plek gegaan”, is het een harde waarheid dat we als samenleving slecht zijn uitgerust om ermee om te gaan.

Elke dag sterven duizenden mensen, verwacht en onverwacht. Gemiddeld raakt elke dood minstens vijf mensen, wat betekent dat miljoenen mensen worden geconfronteerd met het schokkende nieuws.

Ze zullen zich altijd herinneren waar ze stonden toen ze hoorden dat hun ouder, broer of zus, vriend of kind gaat sterven of is overleden. Dit zal hun relatie met zichzelf en met elk aspect van hun wereld voor de rest van hun leven beïnvloeden.

Het is me altijd heel duidelijk geweest dat vrienden of familie van iemand die rouwt, wanhopig willen helpen.

Het probleem is vaak dat ze niet weten hoe. Ze zijn bang om het verkeerd te doen en het erger te maken, dus doen ze niets.

Hoe je het verschil kunt maken

 • Erken het verlies – een uitgebreide of overdreven reactie is niet nodig, een paar eenvoudige en oprechte woorden, “Het spijt me zo dat … is overleden” is voldoende. Het is nuttiger om te vragen “hoe gaat het vandaag met je” dan “hoe gaat het met je”, wat moeilijk te beantwoorden is.
 • Op bepaalde momenten van het jaar, zoals Kerstmis of belangrijke jubilea, is het nuttig om te erkennen dat deze voor je collega moeilijk kunnen zijn, simpelweg door te zeggen: “Ik kan me voorstellen dat dit een moeilijke dag/tijd voor je is, als ik kan helpen door… laat het me weten.”
 • Luisteren – dat is je belangrijkste gereedschap, luister wanneer ze willen praten over de persoon die is overleden, en luister als ze over iets anders willen praten – volg hun leiding.
 • Benader de persoon die rouwt, loop niet van hem of haar weg, opnieuw is een eenvoudige knuffel en erkenning genoeg.
 • Doe meer dan alleen een bericht sturen om hulp aan te bieden, kom langs met eten, of praktische hulp.
 • Als je een goede vriend bent, wees er dan voor de lange termijn, niet alleen de onmiddellijke nasleep.
 • Wees eerlijk – eerlijkheid is troostend en makkelijk om mee om te gaan.
 • Wees gevoelig – voor hun behoeften, geen roekeloze eerlijkheid, en onthoud dat het verlies niet over jou gaat.

Maak verbinding

Hoe de rouwende omgaat met het rouwproces en hoe wij op hen reageren, zal een grote impact hebben op de uitkomst.

Mensen hebben mensen nodig.

We zijn gemaakt voor verbinding. We hebben mensen nodig om te overleven. We hebben mensen nodig om ons leven mee te delen wanneer we gelukkig zijn, wanneer we gewoon doorgaan, en we hebben mensen nodig wanneer we rouwen.

1 Reactie

 1. Corrie Polak

  Heb het met tranen in m’n ogen gelezen. Ik heb na het overlijden van mijn zoon Paul ook meegemaakt dat mensen je negeren. Hierdoor ben ik ook wat ‘vrienden’ kwijtgeraakt. Het is zo belangrijk om er te zijn voor iemand in de rouw. Ook al zeg je maar dat je niet weet wat je moet zeggen,dan is het al goed. Dank jullie wel voor de mooie woorden in jullie blogs.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *