Wij zijn dag en nacht bereikbaar

Wat voor kleding dragen bij een uitvaart?

Wanneer je nog nooit een uitvaart hebt bijgewoond, vraag je jezelf misschien af wat je wel of niet zou moeten dragen. Lees onze gids voor praktisch advies en tips.

Vanuit traditie dragen mensen zwarte of donkergekleurde formele kleding bij een uitvaart, maar dit is niet altijd het geval. Sommige families kiezen ervoor om helderdere kleuren te dragen, kleuren die misschien iets betekenden voor de overledene. Praat met de familie voordat je besluit wat je naar een uitvaart gaat dragen. Kom erachter of zij specifieke ideeën hebben om de uitvaart te personaliseren, of kleuren die ze graag willen dat mensen dragen.

Uitvaartkleding: Ideeën voor vrouwen

Wanneer je een traditionele uitvaart bijwoont, wil je misschien vasthouden aan formele kleding in donkere kleuren. Dit hoeft niet per se zwart te zijn – het kan ook grijs of bordeaux zijn. Jurken of rokken/broeken, een jasje en een topje, wat je maar netjes vindt staan is prima. Het belangrijkste is dat je jezelf comfortabel voelt over hoe je eruitziet.

Hier zijn een paar ideeën:

  • Een donkergekleurde rok of broek met een effen gekleurde blouse en een blazerstijl jasje
  • Een donkergekleurde jurk – ofwel knielengte of lang – met donkere panty’s
  • Een effen trui met donkere broek en een nette donkergekleurde jas

Uitvaartkleding: Ideeën voor mannen

Mannen hebben over het algemeen minder variatie in uitvaartkleding, en de meesten kiezen voor een donker of zwart pak met een wit overhemd, effen donkere stropdas, en nette schoenen. Wanneer je geen pak heeft, kun je donkere broeken of nette jeans combineren met een overhemd met lange mouwen, zwarte stropdas, en een nette zwarte jas. Wanneer je geen van deze dingen hebt, is dat prima, draag dan iets waarin je je comfortabel voelt. Het belangrijkste is dat je er bent.

Wat te dragen bij een uitvaart in de zomer

Als de uitvaart plaatsvindt op een warme dag, zorg er dan voor dat je comfortabel voelt in de kleding die je kiest. Probeer outfits te vinden van meer ademende materialen zoals katoen en linnen en vergeet niet om zonnebrillen mee te nemen voor eventuele buitenonderdelen van de uitvaart. Je kunt nog steeds een pak dragen, maar het is prima om het jasje uit te doen als het te warm wordt.

Wat te dragen bij een uitvaart in de winter

Zorg bij een uitvaart in de winter ervoor dat je warme kleding draagt en lagen aan je outfit toevoegt. Dit kan een nette trui zijn onder je colbert, of een effen T-shirt verborgen onder je overhemd of blouse. Draag een donkere, nette jas samen met een muts, sjaal en handschoenen – en vergeet niet een paraplu mee te nemen voor het geval het weer omslaat.

Wat niet te dragen bij een uitvaart

De algemene regel voor kleding bij uitvaarten is respectvol zijn naar de wensen van de familie. Als de familie heldere kleuren of een bepaald thema heeft gevraagd, is dit prima. Maar in de meeste gevallen is het het beste om te vermijden:

  • gescheurde jeans
  • slippers of sportschoenen
  • voetbalshirts/sportkleding
  • petten
  • T-shirts
  • kleding met ongepaste slogans

Waarom draagt men vaak zwarte kleding bij uitvaarten?

Zwart kleding dragen bij een uitvaart is een traditie die eeuwen teruggaat en vandaag de dag in veel culturen over de hele wereld voortduurt. Zwart is een ingetogen, bescheiden en respectvolle kleur die de droefheid weerspiegelt die familie en vrienden voelen, vooral op de dag van de uitvaart. In Nederland zien we een verschuiving naar kleurrijkere uitvaarten, omdat families de dag zo persoonlijk mogelijk willen maken voor hun dierbare, maar sommige uitvaarten houden vast aan de traditionele zwarte kleding.

Kan ik jeans dragen naar een uitvaart?

Hoewel het niet traditioneel is om jeans naar een uitvaart te dragen, is er geen regel die zegt dat het niet mag. Het dragen van strikte formele kleding neemt af in recente jaren, dus wanneer je jezelf prettiger voelt in jeans, draag dan gerust jeans.

Bij twijfel over de dresscode voor de uitvaart die je gaat bijwonen, is het het best dit te vragen. Neem contact op met een familielid of spreek met het uitvaartcentrum dat de regelingen treft. Zij kunnen je vertellen of er specifieke verzoeken zijn gedaan door de familie met betrekking tot hoe men zich moet kleden. Maar het is belangrijk om te onthouden, het belangrijkste is niet wat je draagt, maar dat je er bent.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *